DevOpsDays İstanbul 2018
Bilmeniz gerekenler ve heyecanla beklediğim konuşmacılar
DevOpsDays İstanbul ilk olarak 2016 yılında düzenlenen, yazılım ve operasyon ekiplerini bir araya getiren İstanbul’daki en büyük konferans. Kalabalık bir ekip tarafından organize edilen etkinliğin aylık düzenlenen meetup ayağı ise DevOps Turkey meetup.
2017 yılında konuşmacı olarak katıldığım bu etkinliğe, İstanbul’a taşınmamla beraber organizasyon ekibine katılarak destek vermeye başladım.
Bu yazımda dünyada 70'den fazla şehirde gerçekleşen DevOpsDays etkinlikleri hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, birebir tanıştığım ve İstanbul’da etkinliğimizde ağırlayacağımız için çok heyecanlı olduğum bazı konuşmacıları tanıtacağım.
DevOpsDays etkinlikleri
İlk DevOpsDays etkinliği, 2009 yılında Belçika’nın Gent şehrinde gerçekleşiyor. Daha sonra ise sayı her sene katlanarak artıyor. Bugün daha önce belirttiğim gibi dünyanın 70'den fazla şehrinde bu etkinlikleri görebilirsiniz.
DevOpsDays etkinlikleri yazılım geliştirme, BT altyapı işlemleri ve bu ekiplerin kesiştiği noktalar (DevOps!) ile ilgili bir teknik konferans.
Şehirden şehire birçok sebepten ötürü ufak tefek farklılıklar olsa bile, konuşma çeşitleri ve etkinliğin katılımcı odaklı bakış açısı dünyanın heryerinde aynı. Bunun gerçekleşmesi için Bridget Kromhout liderliğinde bir çekirdek kadro, yerel organizatörlere destek veriyor.
DevOpsDays İstanbul özelinde konuşmaya geçmeden önce birkaç önemli konudan bahsetmek istiyorum.
Katılımcı profili
Önemli bir konu katılımcı profili. DevOpsDays etkinliklerine yazılım geliştirme döngüsünün içerisinde olan her kademeden insan katılıyor. Daha çok teknik konuların konuşulduğu etkinlikler, daha hızlı ve kaliteli yazılım geliştirme ile ilgilenen firmalar ve kişiler (yani herkes!) için önemli bir kaynak ve networking fırsatı.
Sponsorluk
Sponsorlar ise genelde yine bu alanda ürün geliştiren ve/veya insan kaynağına ihtiyaç duyan firmalardan oluşuyor. Topluluk odaklı ve fiyatı uygun olan etkinliklerde sponsor desteği elbette çok önemli. Ancak DevOpsDays’lerde dikkat edilen önemli bir konu sponsorlara konuşma hakkı ve katılımcı bilgilerinin verilmemesi.
Format
Son olarak bahsetmek istediğim konu ise DevOpsDays’lerde gerçekleştirilen etkinlik çeşitleri.
DevOpsDays’ler temel anlamda iki farklı konuşma ve open space dediğimiz bir formattan oluşuyor.
İlk konuşma çeşidi klasik diyebileceğimiz 30 dakika süren konuşmalar. Bu konuşmalar etkinliğin büyük bir kısmını oluşturuyor. Genellikle iki gün süren ve aynı anda tek sunumun olduğu DevOpsDays’lerde, İstanbul gibi bir günlük etkinliklerde aynı anda birden fazla 30 dakikalık sunum görmek de mümkün.
Bir diğer konuşma biçimi ise ignitelar. Ignite aslında DevOpsDays’lere özel bir format değil. Kısaca açıklamak gerekirse ignitelar 5 dakika süren ve 15 saniyede bir otomatik olarak değişen 20 slayttan oluşan konuşmalar. Hazırlanması zor ama bir o kadar eğlenceli olan ignitelar, DevOpsDays’lerde en akılda kalıcı anların adresi :)
Etkinlik gününün sonuna doğru gerçekleşen ama DevOpsDays’ler ile özdeşleşmiş oldukça önemli bir format ise open space. Open spaceler katılımcıların konu önerdiği ve diğer katılımcılar ile ufak gruplar kurup, bu konular hakkında tecrübe ve bilgilerini paylaştığı bir format. Yazıyı uzun tutmamak için daha ayrıntıya girmiyorum. Etkinlik günü ayrıntılı olarak bahsedilecek olsa bile, bu yararlı format ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz şu linki ziyaret edebilirsiniz.
DevOpsDays İstanbul
Sıra geldi bizim DevOpsDays etkinliğimize. İstanbul’da 20 Eylül 2018'de gerçekleşecek olan DevOpsDays İstanbul, bu yıl üçüncü kez düzenleniyor.
Keynote ve ignite konuşmaları hariç aynı anda iki sunumun olacağı etkinlikte, herkesin ilgilenebileceği bir sunum olmasına özellikle dikkat ediyoruz. Bu sebeple aynı anda olan sunumlardan biri diğerine göre daha teknik bir konuda.
Etkinlik yeri geçen sene Anadolu Yakası Bostancı’da idi. Bu sene ise Şişli’de daha merkezi bir yerde diyebileceğimiz Radisson Blu otelde. Her zamanki gibi süper yemeklerin de olacağı etkinlikte, karnımızın da doyacağı garanti — e Türkiye gibi bir ülkede bu da önemli şimdi :)
DevOpsDays İstanbul 2018 Konuşmacıları
Bu başlıkta heyecanla beklediğim ve sizlerin de tanımanızı istediğim bazı konuşmacılardan (daha birçok konuşmacımız var) bahsetmek istiyorum.
Başlamadan şunu belirtmeliyim ki 100'ün üzerinde birbirinden değerli konuşmacıdan başvuru aldık ve bu sebeple birçok konuşmayı üzülerek kabul edemedik. Umuyoruz ki başvuran arkadaşları seneye veya sene içinde DevOps Turkey meetup’ta konuşmacı olarak görebiliriz!
Kris Buytaert
Kris bizlere Belçika’dan katılacak ve bu seneki keynote sunumunu gerçekleştirecek. Hani ilk DevOpsDays Gent şehrinde gerçekleşti demiştim ya, işte o kurucu ekipteki kişilerden biri de Kris. Halen de çekirdek ekipte organizasyonun başında. İşim dolayısı ile özellikle Avrupa’da birçok DevOpsDays’e katılıp, Kris ile birçok konferansta görüşme ve keynote sunumlarını dinleme fırsatı buldum. Tecrübeli bir keynote konuşmacısı olan Kris, DevOps kavramı hakkında da ilk konuşan ve fikirlerini paylaşan kişilerden. Kendisinin konuşmasını heyecanla bekliyorum. Kris hakkında daha çok bilgi edinmek isterseniz kişisel websitesine bakabilirsiniz.
Bernd Erk
Bernd özellikle operasyon işleri ile uğraşmış ve monitoring konuları ile ilgilenen kişilerin bildiği bir yazılım olan Icinga’nın ve NETWAYS firmasının CEO’su. Kendisi de global DevOpsDays ekibinde organizatör olan Bernd, aynı zamanda DevOpsDays Berlin’i organize ediyor. Kişisel websitesinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Philipp Krenn
Philip daha önce İstanbul’da çeşitli konferanslarda da bulunmuş, hepimizin bildiği Elasticsearch’ün geliştiricisi Elastic’de Developer Advocate olarak çalışan tecrübeli bir konuşmacı. Bu sene hem bir ignite sunumu hem de ELK stack üzerine bir workshop’u olacak.
Gökhan Şengün
Gökhan’ı Twitter kullanıp da tanımayan, engin bilgilerinden yararlanmayan yoktur sanırım. Türkiye’de bana göre en iyi konuşmacılardan olan Gökhan, Kubernetes ile ilgili derin bilgilerini paylaşacak. Açıkçası Gökhan’ın şu tweet’inden sonra çok da fazla söze gerek yok sanırım :)
Alex Casalboni
Eğer Serverless ile ilgileniyorsanız Alex’in adını duymuş olmalısınız. Serverless Turkey meetup organizatörü olarak yakından tanıdığım ve Londra’da tanıştığım Alex’i İstanbul’da ağırlayacak olmaktan dolayı çok mutluyum. Yakın zamanda AWS’e Senior Technical Evangelist olarak katılan Alex, Serverless ve AWS Lambda ile ilgili konuşabileceğiniz en bilgili kişilerden biri.
EDIT: Konuşmacılarımızın büyük bir kısmı açıklanmış olsa bile, bir büyük sürpriz üzerinde daha çalışmalarımız sürüyor.
veeeee
Andrew Clay Shafer
Andrew benim için bu etkinliğin en bomba konuşmacısı :) Arizonadan onca yolu bizler için gelecek olan Andrew, Pivotal’da (bazıları Spring framework veya Cloudfoundry’den bilir) Senior Director of Technology rolünde ve tüm developer advocate ve technical evangelistlerin de yöneticisi. Kendisi DevOps akımının öncülerinden, DevOpsDays’lerin ilk kurucularından ve birçok konferansta ilham verici keynote konuşmaları yapmakta. Davetimizi kabul ettiği için gerçekten çok mutluyuz!
Tüm konuşmacı listesine ve konuşma detaylarına şu linkten, halen değişikliklerin gerçekleşebileceği programa ise şu linkten ulaşabilirsiniz.
Eğer siz de alanında uzman konuşmacıları dinlemek ve topluluk odaklı bir etkinlikte bizlerle beraber hem öğrenmek hem de yeni insanlarla tanışmak istiyorsanız 20 Eylül’de Radisson Blu Otel’de sizleri bekliyoruz. Twitter kullanıyorsanız devopsdayist ve devopstr hesaplarını takip edip güncel bilgilere erişebilirsiniz.
Biletler için adres: devopsdays.istanbul !!
Sponsor olmak isterseniz yine websitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Beni twitter’da srhtcn, Linkedin’de ise Serhat Can adreslerinden bulabilir ve iletişime geçebilirsiniz. Görüşmek üzere!